led_sijalice_2_300x300
U septembru 2009. godine Evropska unija zabranila je prodaju neefikasnih običnih sijalica, koje su u najvećoj mjeri zamijenile LED sijalice, jer su dugotranije i troše puno manje energije. Analitičari predviđaju da će do kraja decenije LED sijalice dominirati tržištem.
Problem s klasičnim sijalicama je u tome što one zapravo nijesu rasvjetna tijela već grijači. Gotovo 95% energije koju dobije sijalica pretvori u toplotu, a samo 5% u svjetlost. S druge strane, tehnologija LED sijalica znatno je napredovala, tako da su one danas izrazito sjajne, dugotrajne i troše veoma malo energije.
LED rasvjetna tijela u prosjeku traju dvadesetak godina, ako ih koristimo tri sata na dan, što je dvadeset do dvadeste pet puta više od običnih sijalica. Takođe, LED-ice su deset puta energetski uspješnije od standardnih i oko dva puta štedljivije od fluoroscentnih sijalica.
S obzirom da su LED sijalice po nekim elementima sličnije čipovima nego standardnim sijalicama, cijela industrija mogla bi se promijeniti. Trenutno tri kompanije dominiraju ovim tržištem, vrijednim 100 milijardi dolara: američki GENERAL ELECTRIC, njemački OSRAM i holandski Philips. U proizvodnju LED sijalica mogle bi se sada ubaciti i kompanije koje se bave čipovima, kao što su Samsung, LG i Panasonik.
Kako zapravo rade LED sijalice? Princip se zasniva na svjetlosnoj diodi – poluprovodniku koji pretvara električnu energiju u svjetlost. Boja te svjetlosti zavisi od toga koji materijal se koristi za poluprovodnik, a LED svjetlost može biti crvena, zelena, plava i bijela.
Mnoge svjetske kompanije i vladine agencije već imaju programe za prelazak na LED rasvjetu. Toronto je na gradskom nivou pokrenuo program edukacije stanovništva o prednostima LED sijalica, a priča se i o subvencijama cijene LED sijalica koje, barem kao početna investicija, nijesu jeftine: cijena im se kreće od 30 do 40 dolara.
Sindarela.com 2008 @ Sva prava zadrzana.
VRH
Powered by konceptMB